monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Murtabak czyli placki z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo popularne danie w Malezji

Murtabak czyli placki z mięsem

Składniki:

Murtabak czyli placki z mięsem

 

  • 4 jajka
  • 45 dag mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 14 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • olej
  • Farsz :
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 60 dag posiekanej cebuli
  • 20 ziaren kardamonu
  • 2 łyżki uprażonych ziaren kolendry
  • anyż gwiazdkowy

Sposób przygotowania:

Murtabak czyli placki z mięsem
Farsz : na odrobinie oleju podsmażamy kurkumę. Wlewamy do miseczki. Wkładamy pozostałe składniki i smażymy. Mieszamy z kurkumą, doprawiamy. Mąkę przesiewamy. Mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i 300ml wody. Schładzamy 8 godzin. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Cienko rozwałkowujemy i smarujemy masłem. Zagniatamy i formujemy 4 kule. Odstawiamy na pół godziny. Rozwałkowujemy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy po 1/4 farszu i wlewamy lekko rozkłócone jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Składamy w kwadraty i smażymy.