jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Murzyn

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny chlebek ślaski z kiełbaską dla chłopaków na Dyngusa - za dobre polanie panny!

Murzyn

Składniki:

Murzyn

 

Sposób przygotowania:

Murzyn
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją. Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj łyżkę soli, śmietanę, mleko i stopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Ciasto podziel na tyle części ile masz kiełbasek, rozwałkuj je na placuszki. Na każdy połóż umytą i osuszoną kiełbaskę, owiń ją ciastem. Brzegi ponacinaj. po czym ułóż bułeczki na wysmarowanej blasze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku. Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.