Sposób przygotowania:
Murzyn
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją. Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj łyżkę soli, śmietanę, mleko i stopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Ciasto podziel na tyle części ile masz kiełbasek, rozwałkuj je na placuszki. Na każdy połóż umytą i osuszoną kiełbaskę, owiń ją ciastem. Brzegi ponacinaj. po czym ułóż bułeczki na wysmarowanej blasze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku. Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.
msewka