SUPERPRZEPIS

Mus dla damy z białej czekolady

  • 4
  • dreams
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Mus dla damy z białej czekolady

Mus dla damy z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina o sylwestrowym wyglądzie wprost wspaniały na zabawy.

Składniki:

Mus dla damy z białej czekolady

 

  • Na galaretkę:
  • butelka czerwonego wina
  • żelatyna (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • przyprawa do grzańca
  • laska cynamonu
  • 50 ml miodu

 

 

  • Na mus ciemny:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła

 

  • Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • małe bezy
  • owoce

 

Sposób przygotowania:

Mus dla damy z białej czekolady
1. Wino wygotowujemy z miodem i cynamonem, tak by zmniejszyło swoją objętość o 1/3. Wyjmujemy cynamon i dodajemy przyprawę do grzańca oraz żelatynę. Przelewamydo kieliszków do 1/3 ich wysokości.2. Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy 100ml zagotowanej śmietany. W tym rozpuszczamy biała czekoladę, a gdy masa ostygnie dodajemy ubitą śmietanę (200 ml) i schładzamy. Następnie kładziemy warstwę na warstwę wina w kieliszkach.3. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i studzimy, po czym dodajemy żółtka. Białko ubijamy i dodajemy do czekolady, a następnie łączymy ze schłodzoną bitą śmietaną i przekłady do kieliszków tworząc kolejną warstwę.4. Całość dekorujemy bitą śmietaną kładąc na jej szczyt małego bezika, a wokół kawałki owoców.