Sposób przygotowania:
Mus jabłkowy opatulony śledziem
Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla, po czym zasyp cukrem i pozostaw, by sie rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż pieprz, cynamon, anyż i kmin, po czym utrzyj – najlepiej w moździerzu na piasek. Na talerzu rozsyp piasek, połóż śledzia z jabłkami i udekoruj kawiorem.
Autorem przepisu jest Tomasz Jakubiak, który także wystylizował danie wraz z Grzegorzem Łapanowskim.
Źródło: Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
Autorem przepisu jest Tomasz Jakubiak, który także wystylizował danie wraz z Grzegorzem Łapanowskim.
Źródło: Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
superbaba4