Sposób przygotowania:
Musaka
Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Solimy z obu stron układamy na sito i pozostawiamy na 1 godzinkę,żeby pozbyć się,wody i goryczki.Następnie układamy na blasze do pieczenia,troszkę pieprzymy polewamy oliwą i zapiekamy dopuki się troszkę nie zrumienią(200 stopni około 30 min)Normalnie smarzy się je na patelni ale wychodzą tłuste i dużo przy tym roboty,więc ja robię w piekarniku.Cebulę kroimy w krążki,pomidory obieramy i kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy cebulę,następnie dodajemy mięso,smażymy 5 min,a na koniec pomidory,doprawiamy i dusimy 25 min.Ziemniaka obieramy i kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego,wysmarowanego tłuszczem.Następnie układamy warstwę bakłażana,następnie mięso znowu bakłażan i mięso,na samej górze ma być bakłażan.Polewamy sosem beszamelowym(ja kupuję bo mi nie wychodzi dobry)Posypujemy sporą ilością parmezanu.Zapiekamy 50 min w 180 stopniach,15 min przed zakończaniem odkrywamy przykrycie żeby ser się przypiekł.



