Sposób przygotowania:
Balsamiczna szynka z kawą i cynamonem
Ziarenka jałowca, ziela angielskiego, kolendrę, suszone chili i liść laurowy przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miski. Dodać do nich kawę, pieprz, paprykę mieloną, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać wyciśnięty czosnek, wlać miód i ocet balsamiczny. Na koniec dodać sól peklową. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Szynkę oczyścić z błon. Ja moją przekroiłam na dwa kawałki, ale można ją zostawić w całości. Szynkę przełożyć do garnka, zalać marynatą. Garnek przykryć i odstawić do lodówki na dwa dni. Co kilka godzin szynkę odwrócić. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Szynkę wyjąć z marynaty, zrumienić z każdej strony na oleju. Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, szynkę odwrócić. Piec ją dalszą godzinę, często polewając ją powstałym podczas pieczenia płynem. Upieczone mięso odłożyć na co najmniej kilkanaście minut, żeby odpoczęło. Szynkę podawać na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.