Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Nadziewane kurze udka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z zieloną sałatą lub innymi jarzynami.

Nadziewane kurze udka

Składniki:

Nadziewane kurze udka

 

  • (2 porcje):
  • 2 większe kurze udka
  • 2 jajka
  • 5 dag kiełbasy serdelowej
  • 1 rogalik
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • Margaryna
  • Miód
  • Sol i pieprz do smaku
  • Majeranek
  • Zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane kurze udka
Usunąć kości z udek, ubić, uformować 2 duże plastry, posolić i zostawić na 1-2 godziny. Namoczony w wodzie rogalik wycisnąć, zmieszać z jajkami, drobno posiekaną kiełbasą, zielona pietruszką, majerankiem i rodzynkami, doprawić solą. Plastry mięsa położyć jeden na drugim, skórką na zewnątrz, spiąć szpilkami dookoła, zostawiając jeden otwór, przez który włożyć nadzienie, spiąć. Zapakować mięso w folię aluminiową, wysmarowaną margaryną i piec na ruszcie piekarnika 40 minut na dość dużym ogniu. Po otwarciu z folii, posmarować mięso miodem, posypać pieprzem i rumienić kilka minut.