Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Nadzionko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna propozycja na świąteczny stół. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i na zimno jako wędlina.

Nadzionko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadzionko

 

  • Składniki:
  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
  • 2 duże pęczki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • skórki z kurczaka na woreczki
  • rosół do gotowania nadzionka

 

Sposób przygotowania:

Nadzionko
Przygotowujemy mięsne woreczki ze skórek kurczaka- zszywamy nicią pozostawiając niewielki otwór, który po nafaszerowaniu można zapiąć wykałaczką i zawiązać dratwą.Mięso z kurczaka z wątróbką i cebulą mielimy. Dokładamy namoczoną i lekko odciśniętą bułkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy- jeśli mięso będzie zbyt luźne dodajemy odrobinę bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym mięsnym nadzieniem faszerujemy woreczki, zapinamy je wykałaczkami i dratwą. Mięsne nadzionka gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym ok. 40-50minut. Idealne propozycja czy to obiadowa, czy po wystudzeniu świąteczna wędlina gotowa. Smacznego!
Nadzionko
Etap 1 Nadzionko- przygotowanie nadzienia z dużą ilością pietruszki
Nadzionko
Etap 2n nadzionko- wyrabianie farszu mięsnego
Nadzionko
Etap 3 nadzionko- faszerowanie mięsnych woreczków
Nadzionko
Etap 4 nadzionko- gotowanie w wywarze mięsnym lub warzywnym,