Sposób przygotowania:
Najlepsza szarlotka
Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłka dajemy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody dodajemy trochę cukru - ilość zależna od słodkości jabłek. Doprawiamy cynamonem i smażymy. Do miękkich jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i gotujemy chwileczkę. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy masło , 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy 2 jajka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksujemy. Wyciągamy ciasto z miski i formujemy kulę na stolnicy , przekrawamy ja na dwie części. Jedna rozwałkowujemy lub wylepiamy nią dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min. wykładamy na upieczone ciasto jabłka. Nakrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po wyciągnięciu lukrujemy.