Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Naleśniki gryczane po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę gryczaną przesiać przez sito do malaksera wbić całe jajko, dodać sól – wyrabiając mikserem stopniowo wlewać zimną wodę i dod

Naleśniki gryczane po bretońsku

Składniki:

Naleśniki gryczane po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki gryczane po bretońsku
Mąkę gryczaną przesiać przez sito do malaksera wbić całe jajko, dodać sól – wyrabiając mikserem stopniowo wlewać zimną wodę i dodać przesianą mąkę pszenną. miksować kilka minut. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wlać cydr, piwo jabłkowe lub sok jabłkowy i olej. Dokładnie wymieszać.



Naleśniki smażyć na dużej patelni, na oleju po dwóch stronach.



Usmażyć jajka sadzone na szynce.

Na każdym naleśniku położyć plaster szynki i jajko sadzone. Zagiąć 4 rogi w prostokąt z widocznym jajkiem w środku i posypać startym serem.