Sposób przygotowania:
Naleśniki gryczane po bretońsku
Mąkę gryczaną przesiać przez sito do malaksera wbić całe jajko, dodać sól – wyrabiając mikserem stopniowo wlewać zimną wodę i dodać przesianą mąkę pszenną. miksować kilka minut. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wlać cydr, piwo jabłkowe lub sok jabłkowy i olej. Dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na dużej patelni, na oleju po dwóch stronach.
Usmażyć jajka sadzone na szynce.
Na każdym naleśniku położyć plaster szynki i jajko sadzone. Zagiąć 4 rogi w prostokąt z widocznym jajkiem w środku i posypać startym serem.
Naleśniki smażyć na dużej patelni, na oleju po dwóch stronach.
Usmażyć jajka sadzone na szynce.
Na każdym naleśniku położyć plaster szynki i jajko sadzone. Zagiąć 4 rogi w prostokąt z widocznym jajkiem w środku i posypać startym serem.