Sposób przygotowania:
Naleśniki po pikardyjsku (Francja)
Ciasto na naleśniki przygotować 2 godziny wcześniej. Mąkę rozprowadzic mlekiem, dodać żółtka, dobrze wymieszać, dodać resztę mleka. Przed samym smażeniem ubic pianę z białek i dodać do ciasta. Dobrze wymieszać, gdyby ciasto było zbyt gęste (powinno miec konsystencję świeżej śmietanki) dodać odrobinę zimnej wody i łyżke oleju. Smażyć na maśle, lub pocierając patelnię skórką słoniny. Pieczarki drobno posiekać i przesmażyc na maśle (dwie duże łyżki). Gdy wyparuje z nich całkowicie woda, zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki śmietanki i łyżkę sera tartego, doprawić sola i pieprzem. Na gotowe naleśniki kłaść płat szynki, grubo smarować pieczarkami i zawijać. Zawinięte ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać reszta śmietanki, przyprawić solą i pieprzem, posypać resztą tartego sera i wstawić do gorącego pieca (200 st) na ok 30 minut. Zapiec na rumiano.