bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Naleśniki pod gorgonzolą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszniejsze.,

Naleśniki pod gorgonzolą

Składniki:

Naleśniki pod gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki pod gorgonzolą
Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki. Nadzienie składa sie z pieczarek, smietany, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymki. Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany i czegos zielonego np. natki. Nalesniki smażymy, odstawiamy na bok. Grzyby smażymy przyprawiamy (sol pieprz, wycisniety czosnek),  gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos,  ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojoną zielona czesc dymki. Na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.Przygotowujmey sos, czyli podgrzana smietana (najlepiej taka do sosów ale nie słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi, przyprawiamy sola i pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos. Polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego - natka i do piekarnika na 180st. Pycha!