Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Nalesniki Węgierski rarytas

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z w/w składników zrobić masę, posmarować nią naleśniki i zwinąć je w ruloniki lub złożyć jak chusteczkę

Nalesniki Węgierski rarytas

Składniki:

Nalesniki Węgierski rarytas

 

  • Na masę:

 

 

  • Na sos:

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka mleka
  • pól szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki
  • esencja rumowa
  • 3 cm dokładnie utłuczonej laski wanilii

Sposób przygotowania:

Nalesniki Węgierski rarytas
Z w/w składników zrobić masę, posmarować nią naleśniki i zwinąć je w ruloniki lub złożyć jak chusteczkę albo w naczyniu żaroodpornym ułożyć jak tort. Przed jedzeniem obsmażyć w maśle lub zapiec z masłem (posmarować grubo naczynie i polać po wierzchu). Zrobić sos roztapiając czekoladę, podgrzewając razem z wanilią w mleku. Dodać kakao, cukier i aromat. Kiedy zgęstnieje – wymieszać z mąką śmietankę, dodać do czekolady i zagotować. Na koniec dać esencję rumową. Można doprawić żółtkiem, ale nie koniecznie. Podsmażone lub zapieczone naleśniki podać gorące i polane sosem.