matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Naleśniki z jajkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Naleśniki te są doskonałym dodatkiem do żurku lub jako samodzielne danie.

Naleśniki z jajkami.

Składniki:

Naleśniki z jajkami.

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody mineralnej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • Farsz:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki śmietany 9%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jajkami.
Mleko wymieszać z wodą i jajkami,dodać mąkę,sól i cukier, zmiksować na gładkie ciasto.
Farsz:
Jajka obrać ze skorupek,utrzeć na dużych oczkach tarki.Masło roztopić,wymieszać z mąką,zdjąć z ognia i stopniowo mieszając,dolewać mleko i śmietanę.Zagotować,stale mieszając i ponownie zdjąć z ognia,dodać starkowane jajka i szczypiorek,doprawić solą i pieprzem.Ciepłym nadzieniem posmarować naleśniki,ciasno zwinąć.Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i zrumienić naleśniki.