Sposób przygotowania:
Naleśniki z mięsem i groszkiem
Mięso umyć, włożyc do wrzącej, osolonejw ody, ugotować do miękkości, dodając pod koniec gotowania włoszczyznę, ostudzić, zmielić, dodać groszek, ketchup, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Odmieżone mleko rozbic z jajkami, dodać przesianą mąkę i rozbić starannie aby nie było grudek. Następnie dodać wodę, sól i dobrze rozmieszać. Nabić na widelec słoninę, wysmarować nią rozgrzana patelnię aby dno było lśniące. Ciasto nalewać na patelnię, poruszając nią aż dno będzie równomiernie pokryte. Smażyć na silnym ogniu z obu stron. Układać jeden na drugim na odwróconym talerzu. Na posmażone naleśniki nakładać nadzienie, zakładać dwa przeciwległe boki, zwinąć i obsmażyć. Podać gorące z ziemniakami i surówką.