Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Naleśniki z mięsem i groszkiem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, włożyc do wrzącej, osolonejw ody, ugotować do miękkości, dodając pod

Naleśniki z mięsem i groszkiem

Składniki:

Naleśniki z mięsem i groszkiem

 

  • Ciasto:
  • 0,25 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • sól
  • 2 dag słoniny
  • Nadzienie:
  • 40 dag wiperzowiny bez kości
  • 20 dag włoszczyzny
  • 15 dag groszku
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i groszkiem
Mięso umyć, włożyc do wrzącej, osolonejw ody, ugotować do miękkości, dodając pod koniec gotowania włoszczyznę, ostudzić, zmielić, dodać groszek, ketchup, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Odmieżone mleko rozbic z jajkami, dodać przesianą mąkę i rozbić starannie aby nie było grudek. Następnie dodać wodę, sól i dobrze rozmieszać. Nabić na widelec słoninę, wysmarować nią rozgrzana patelnię aby dno było lśniące. Ciasto nalewać na patelnię, poruszając nią aż dno będzie równomiernie pokryte. Smażyć na silnym ogniu z obu stron. Układać jeden na drugim na odwróconym talerzu. Na posmażone naleśniki nakładać nadzienie, zakładać dwa przeciwległe boki, zwinąć i obsmażyć. Podać gorące z ziemniakami i surówką.