martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Naleśniki z mięsem i sosem meksykańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki w innym wydaniu niż zwykle

Naleśniki z mięsem i sosem meksykańskim

Składniki:

Naleśniki z mięsem i sosem meksykańskim

 

  • Ciasto naleśnikowe

 

  • 25dag mąki wrocławskiej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta bazylii, oregano

 

 

 

  • Sos
  • Polecam gotowy sos ze słoika - Sos meksykański - Łowicz 350g

 

 

  • Żółty ser typu gouda do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i sosem meksykańskim
Naleśniki –

Do garnka wsypać mąkę, wbić jajka, dodać wodę i mleko, szczyptę soli, 3 łyżki oleju. Za pomocą miksera wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut aby mąką się rozkleiła.



W tym czasie – Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażyć na oleju, dodajemy mięso mielone. Za pomocą drewnianej łopatki w trakcie smażenia rozdrabniamy mięso. Osolić i opieprzyć do smaku, dodać zioła. Smażymy.

Ścieramy ser na dużych oczkach tarki.



Z naszego ciasta smażymy cienkie, duże naleśniki. Na gotowego naleśnika, kładziemy na środku farsz mięsny oraz trochę sera i nawijamy w kieszonkę (prawy i lewy bok do środka, od dołu do góry zrolować).



Kieszonki kładziemy na chwilę na patelni by serek w środku się roztopił.



Na talerzu układamy naleśniki, w ilości zależnej od naszego głodu i polewamy ciepłym sosem meksykańskim.