jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki z mięsem i szpinakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśnik z farszem mięsno-szpinakowym z ziarnami dyni, przypieczone na chrupiąco na patelni - co Wy na to?

Naleśniki z mięsem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mięsem i szpinakiem

 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki otrębów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 40 dag chudej zmielonej wieprzowiny
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • ok 10 dag startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren dyni lub słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i szpinakiem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, otręby- mieszamy. Robimy wgłębienie w środku, wbijamy jajo i wlewamy mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju . Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy mielone mięso, czosnek i przesmażamy je mieszając. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dusimy mięso do chwili aż będzie miękkie podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba. Na końcu dodajemy szpinak. Dusimy jeszcze chwilę, aż szpinak się rozmrozi. Po ostudzeniu masy dodajemy uprażone ziarna, starty ser. Nakładamy farsz na połowy naleśników i składamy je w chusteczki. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy naleśniki z obydwu stron, aż będą chrupiące.
Naleśniki z mięsem i szpinakiem
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut.
Naleśniki z mięsem i szpinakiem
Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju .
Naleśniki z mięsem i szpinakiem
Odstawiamy naleśniki by przygotować farsz.
Naleśniki z mięsem i szpinakiem
Nakładamy farsz na połowy naleśników i składamy je w chusteczki.