Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Naleśniki z pieczarkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i pożywne danie obiadowe

Naleśniki z pieczarkami i kukurydzą

Składniki:

Naleśniki z pieczarkami i kukurydzą

 

 

 

  • 4 jajka,
  • sól,
  • 15 dag mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • pęczek dymki
  • 25 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml bulionu
  • 10 dag śmietanki kremówki
  • biały pieprz,
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag łuskanych pestek słonecznika,
  • 2 łyżki planty
  • 5 dag startego sera gouda

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pieczarkami i kukurydzą
Jajka ubić na puszysta masę ze szczyptą soli. Dosypać 12 dag mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać z mlekiem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie dymkę pokroić w talarki, pieczarki na połówki. Kukurydzą osączyć na sitku. Marchewkę pokroić w słupki. W garnuszku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając rozprowadzić bulionem i śmietaną. Stale mieszając gotować około 5 minut na małym ogniu. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Na nim smażyć warzywa i pieczarki około 4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu. Do ciasta naleśnikowego wsypać 2 łyżki nasion słonecznika. Wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać tłuszcz i na nim z ciasta usmażyć 8 naleśników. Napełnić je przygotowanymi warzywami w sosie, składać na pół i umieszczać w formie żaroodpornej tak aby jeden nachodził na drugiego (jak łuska rybia). Posypać startym serem. Zapiekać około 15 minut w temp. 200°C. W tym czasie na patelni bez tłuszczu uprażyć resztę słonecznika. Przed podaniem posypać nim naleśniki.