Sposób przygotowania:
Naleśniki z pieczarkami i kukurydzą
Jajka ubić na puszysta masę ze szczyptą soli. Dosypać 12 dag mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać z mlekiem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie dymkę pokroić w talarki, pieczarki na połówki. Kukurydzą osączyć na sitku. Marchewkę pokroić w słupki. W garnuszku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając rozprowadzić bulionem i śmietaną. Stale mieszając gotować około 5 minut na małym ogniu. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Na nim smażyć warzywa i pieczarki około 4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu. Do ciasta naleśnikowego wsypać 2 łyżki nasion słonecznika. Wymieszać. Na patelni porcjami rozgrzewać tłuszcz i na nim z ciasta usmażyć 8 naleśników. Napełnić je przygotowanymi warzywami w sosie, składać na pół i umieszczać w formie żaroodpornej tak aby jeden nachodził na drugiego (jak łuska rybia). Posypać startym serem. Zapiekać około 15 minut w temp. 200°C. W tym czasie na patelni bez tłuszczu uprażyć resztę słonecznika. Przed podaniem posypać nim naleśniki.