Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Naleśniki z farszem z ziemniaków, sera i pieczarek to smaki mojego dzieciństwa. Podane z pieczarkowym sosem są przepyszne.

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

Składniki:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

ETAP 1:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem
Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.

Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, szczyptą soli i olejem, odłożyć na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

ETAP 2:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem
Pasiekaną cebulę podsmażyć z pieczarkami.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć, ostudzić.

ETAP 3:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem
Ziemniaki połączyć z serem i pieczarkami.

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce, dodać pokruszony ser, cebulę z pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 4:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem
Na każdy naleśnik włożyć porcję nadzienia.

Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem.

ETAP 5:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

Założyć oba boki do środka i zrolować.

ETAP 6:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

Panierować w roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych, wymieszanymi z bułką tartą.

ETAP 7:

Naleśniki z ziemniaczanym farszem

Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Włożyć na papierowy ręcznik, osączyć.