Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsno-ziemniaczanym farszem
NALEŚNIKI: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajka. Dolewając stopniowo 2 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy. Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody. Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta. Usmażyć naleśniki z obu stron nie rumieniąc ich. Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia. FARSZ: Ugotowane i przestudzone mięso oddzielić od kości. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Mięso, cebulę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. KROKIETY: Na każdy naleśnik nakładać porcje ciasta i składać dwa boki do środka, a następnie zwijać w rulon. Do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, do drugiego wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Krokiety obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce. Usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać najlepiej z czerwonym barszczem.
zbysiowa
edytaha
Ja też Madziu, za szybko zniknęły :(