edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki zapiekane pod sosem serowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Naleśniki napakowane warzywami i wędliną, zapieczone pod serowym sosem to danie smaczne i sycące, chociaż kaloryczne. Świetnie smakują w towarzystwie mixu sałat.

Naleśniki zapiekane pod sosem serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki zapiekane pod sosem serowym

 

  • NALEŚNIKI – składniki na 5-6 sztuk o średnicy 20-22 cm:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • olej do smarowania patelni
  • FARSZ:
  • 20 dag pomidorów
  • 30 dag ugotowanego brokuła
  • 15 dag polędwicy sopockiej
  • 3 dag startego żółtego sera
  • SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • 10 dag żółtego sera
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane pod sosem serowym
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki oprócz wody zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dla ustalenia gęstości dolać wodę mineralną, wymieszać i usmażyć naleśniki. Ja przed nalaniem porcji ciasta smaruję patelnię papierowym ręcznikiem umaczanym w oleju rzepakowym. Usmażone odłożyć na talerz. FARSZ: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać skórkę, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Ugotowanego brokuła podzielić na małe kawałki. Plasterki polędwicy pokroić. Na każdym naleśniku rozłożyć po części warzyw, wędliny i sera, zwinąć je w rulon i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.

SOS: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę, przesmażyć nie rumieniąc. Intensywnie mieszając wlać strużką zimne mleko, i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sproszkowaną paprykę i ser, mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Sosem zalać ułożone w formie naleśniki. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
Naleśniki zapiekane pod sosem serowym
Na każdym naleśniku rozłożyć po części warzyw, wędliny i sera.
Naleśniki zapiekane pod sosem serowym
Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
Naleśniki zapiekane pod sosem serowym
Dodać sproszkowaną paprykę i ser, mieszać aż się rozpuści.
Naleśniki zapiekane pod sosem serowym
Sosem zalać ułożone w formie naleśniki. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.