Sposób przygotowania:
Nalesniki zapiekane z serem i pieczarkam
Ciasto : składniki zmiksować. Odstawić. Farsz : pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu, wymieszać. Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.
elzbieta8960
http://pyszny.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?14
elzbieta8960
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/nalesniki_zapiekane_z_serem_pieczarkami_i_szynka