Przemuś007

Przemuś007

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Nalesniki zapiekane z serem i pieczarkam

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

Nalesniki zapiekane z serem i pieczarkam

Składniki:

Nalesniki zapiekane z serem i pieczarkam

 

  • CIASTO :
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag szynki w plasterkach (lub innej wędliny)
  • duża cebula
  • 20 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • DO ZAPIEKANIA :
  • łyżek startego żółtego sera
  • po łyżce masła i tartej bułki

 

Sposób przygotowania:

Nalesniki zapiekane z serem i pieczarkam
Ciasto : składniki zmiksować. Odstawić. Farsz : pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu, wymieszać. Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.