Sposób przygotowania:
naleśniki ze szpinakiem bod beszamelem
Na stopione masło wkładamy zamarznięty szpinak, podgrzewamy do momentu aż rozmarznie, następnie dodajemy śmietanę, sery (rozdrobnioną fetę i mozarellę) i czosnek, mieszamy aż do roztopienia sera. Na naleśniku rozsmarowujemy masę szpinakowo-serową, zwijamy jak krokiety, następnie ciasno układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy jasną zasmażkę (uważamy, żeby nie przypalić). Następnie dolewamy mleka i cały czas mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje (uważamy, aby nie zagotować), następnie zdejmujemy z palnika, przyprawiamy solą (soli niewiele, bo ser jest słony), pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia sera. beszamelem polewamy naleśniki, posypujemy żółtym serem i zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*