gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki na słono wypełnione szpinakiem, boczkiem, serem.

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

 

  • Farsz:
  • 80 dkg szpinaku mrożonego
  • 3 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 40 dkg sera żółtego
  • kostka rosołowa
  • vegeta/ziarenka smaku
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 25 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Szpinak rozmrażamy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy boczek. Smażymy chwileczkę, gdy wytopi się z niego tłuszcz dorzucamy cebule. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu odparowania w znacznej części wody ze szpinaku. Między czasie dodajemy do farszu pokruszoną kostkę rosołową, przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą. Ważne, aby farsz był dobrze słony. Ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy razem. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Na końcu dodajemy olej i miksujemy na jednolitą konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni do naleśników na minimalnej ilości tłuszczu. Gotowy naleśnik smarujemy farszem na 1 połówce. Następnie posypujemy to startym żółtym serem i składamy na pół i połówkę znów na pół do utworzenia trójkąta. Naleśniki podsmażamy na patelni na maśle aby lekko się przypiekły i ser w środku rozpuścił. Najlepiej smakują podane z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Boczek smażony razem z cebulką, aż do momentu jej zeszklenia.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Szpinak dodany do boczku i cebulki smażymy, aż do odparowania w znacznej części wody.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Smażymy jak nacieńsze naleśniki z uwagi na to, że będą składane.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Na połówkę naleśnika nakłądamy farsz i posypujemy serem. Składamy na pół a później znów na pół.