Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem
Szpinak rozmrażamy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy boczek. Smażymy chwileczkę, gdy wytopi się z niego tłuszcz dorzucamy cebule. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu odparowania w znacznej części wody ze szpinaku. Między czasie dodajemy do farszu pokruszoną kostkę rosołową, przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą. Ważne, aby farsz był dobrze słony. Ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, mąkę i jajka miksujemy razem. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Na końcu dodajemy olej i miksujemy na jednolitą konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni do naleśników na minimalnej ilości tłuszczu. Gotowy naleśnik smarujemy farszem na 1 połówce. Następnie posypujemy to startym żółtym serem i składamy na pół i połówkę znów na pół do utworzenia trójkąta. Naleśniki podsmażamy na patelni na maśle aby lekko się przypiekły i ser w środku rozpuścił. Najlepiej smakują podane z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!