Sposób przygotowania:
Naleśnikowe wrapy żytnio-owsiane z warzywami
1. Płatki owsiane pokruszyć (wałkiem do ciasta, w moździerzu lub blenderem), a następnie wymieszać z mąką. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego połączyć mikserem na gładkie ciasto, odstawić na ok. 20 minut. 2. W czasie kiedy ciasto "leżakuje" paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski. Skropić oliwą, oprószyć oregano, ziołami prowansalskimi i papryką, odstawić na 5 minut. Paski papryki kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (już bez dodatku tłuszczu). Grillować z obu stron po ok. 2 minuty. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Sezam zrumienić na suchej patelni ostudzić. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą. 3. Patelnię do naleśników posmarować cienką warstwą oleju, dobrze rozgrzać, wylewać na nią porcje ciasta i smażyć rumiane naleśniki. 4. Składanie wrapów: każdy naleśnik posmarować sosem jogurtowo-czosnkowym, posypać prażonym sezamem, ułożyć żółty ser, paseczki papryki i kawałki sałaty. Zwijać w rulony, od razu podawać.
misia5
olusssiAA
Polecam serdecznie. To taki mój mały eksperyment, ale tak pyszny, że wtej wersji będę nawet przygotowywać naleśniki na słodko