Sposób przygotowania:
Naleśnikowy zapiekany przekładaniec
Przygotowujemy farsz: boczek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki i przyprawy bałkańskiej. Przygotowujemy naleśniki wg przepisu: jajko ubić ze szczyptą soli, dodać 1 szklankę mąki, 1/2 szklanki gazowanej wody i 1/2 szklanki mleka, dokładnie wymieszać i usmażyć na gorącym oleju z obu stron. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem i szczyptą przyprawy bałkańskiej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. na dnie ułożyć naleśnika , 1/3 farszu, polać 1/3 mieszanki sera ze śmietaną. Ułożyć tak ok 4 warstw naleśników. Ostatnią warstwą jest naleśnik obłożony serem topionym w plastrach i pokrojonym topionym serkiem z szynką. Przekładańca wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Pokroić na 4 części, można podawać z keczupem.