reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Napoleonka na kruchym cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To ciasto piekę od bardzo dawna- zawsze się udaje i smakuje mojej rodzinie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Napoleonka na kruchym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Napoleonka na kruchym cieście

 

  • Ciasto:

 

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 5 żółtek + 2 całe jajka

 

 

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Napoleonka na kruchym cieście
Ciasto Wszystkie składniki szybko, ale bardzo dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i do lodówki na minimum 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy na wymiar blaszki. Najlepiej blaszkę wyłożonych papierem do pieczenia, nie będzie problemu z wyłożeniem ciasta. Ciasto dziurkujemy widelcem Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzany do 180 stopni przez około 35-40 minut. Studzimy.

Krem: Mleko przelewamy i zagotowujemy i na końcu dodajemy masło. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym w dość dużym garnku, dodajemy obie mąki i bardzo dokładnie ucieramy. Do jaj, nie przerywając miksowania i bardzo wolno wlewamy mleko, a gdy masa już się połączy garnek wstawiamy na gaz i dalej mieszając, zagotowujemy. Musimy uważać, bo lubią się robić grudki, jak się już zrobią to albo przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc Smacznego:)
Napoleonka na kruchym cieście
Etap 1ciasto musimy schłodzić w lodówce, a po wyłożeniu na blachę dziurkujemy widelcem