Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Moja najlepsza napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

najlepsza napoleonka - kremówka

Moja najlepsza napoleonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja najlepsza napoleonka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Moja najlepsza napoleonka
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pokrojoną w mniejsze kawałki, bardzo dobrze schłodzoną margarynę. Siekamy nożem. Następnie dodajemy łyżkę tłustego mleka, schłodzoną śmietanę i siekamy jeszcze raz nożem produkty. Zagniatamy ciasto. Zagniecione schładzamy przez minimum godzinę. Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i przekładamy w dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Ciasto jest bardzo kruche MASA: Z litra mleka odlewamy pół szklanki . Rozrabiamy w pół szklance mleka budynie, mąki oraz żółtka - dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrami oraz margaryną. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy. Mieszamy energicznie.Na upieczony jeden placek wykładamy naszą masę budyniową gorącą, na nią nakładamy drugi placek i posypujemy cukrem pudrem.
Moja najlepsza napoleonka
siekamy mąkę z margaryną i innymi produktamy , zagniatamy i odkładamy do lodówki
Moja najlepsza napoleonka
Ciasto wyjmujemy po godzinie przynajmniej z lodówki i rozwałkowujemy
Moja najlepsza napoleonka
placki pieczemy po 20 minut w takich samych blachach
Moja najlepsza napoleonka
Napoleonka smakuje najlepiej po całej dobie

Tagi:

ciasto