Sposób przygotowania:
Sernik z polewą mandarynkową
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Dodać skórkę cytrynową ciągle ucierając masę. Wsypać mąkę i ucierać mikserem na niższych obrotach (powstają luźne okruchy ciasta). Rękami szybko zagniatamy razem okruchy ciasta i kule ciasta schładzamy w lodówce przez 30 minut. Na dno tortownicy dajemy papier do pieczenia, bok również wykładamy papierem.
Ciasto wykładamy do tortownicy, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Ser przekładamy do miski. Wsypać cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i wlać sok z cytryny oraz mleko. Całość ucierać mikserem na jednolitą masę dodając białko i śmietanę. Do utartej masy wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na jednolitą masę. Masę serową wylewamy na kruchy spód i ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 70 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej.
Dobrze wystudzony sernik przekładamy na paterę (nie zdejmujemy papieru z boku sernika). Zapinamy obręcz tortownicy. Polewa: Przygotowujemy 2 garnki aby jeden wchodził w drugi. Do większego wlewamy wrzącą wodę. Do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy na średnich obrotach tak długo aż cukier się rozpuści.
Następnie wsypujemy skrobie kukurydzianą i chwilę ucieramy; wlewamy sok z cytryny i ponownie ucieramy. Teraz garnek z masą cytrynową wstawiamy do garnka z wrzątkiem (woda ciągle się podgrzewa), energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy cytrynowej dodajemy masło pokrojone w kawałki; dalej mieszamy do połączenia się składników.
Do tak przygotowanej polewy dodajemy pokrojone w mniejsze cząstki mandarynki dobrze odsączone z soku. Całość mieszamy i wykładamy na sernik. Polewę rozprowadzamy fantazyjnie na serniku i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy obręcz tortownicy i papier. SMACZNEGO!
Ciasto wykładamy do tortownicy, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Ser przekładamy do miski. Wsypać cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i wlać sok z cytryny oraz mleko. Całość ucierać mikserem na jednolitą masę dodając białko i śmietanę. Do utartej masy wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na jednolitą masę. Masę serową wylewamy na kruchy spód i ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 70 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej.
Dobrze wystudzony sernik przekładamy na paterę (nie zdejmujemy papieru z boku sernika). Zapinamy obręcz tortownicy. Polewa: Przygotowujemy 2 garnki aby jeden wchodził w drugi. Do większego wlewamy wrzącą wodę. Do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy na średnich obrotach tak długo aż cukier się rozpuści.
Następnie wsypujemy skrobie kukurydzianą i chwilę ucieramy; wlewamy sok z cytryny i ponownie ucieramy. Teraz garnek z masą cytrynową wstawiamy do garnka z wrzątkiem (woda ciągle się podgrzewa), energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy cytrynowej dodajemy masło pokrojone w kawałki; dalej mieszamy do połączenia się składników.
Do tak przygotowanej polewy dodajemy pokrojone w mniejsze cząstki mandarynki dobrze odsączone z soku. Całość mieszamy i wykładamy na sernik. Polewę rozprowadzamy fantazyjnie na serniku i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy obręcz tortownicy i papier. SMACZNEGO!
zbysiowa
iziona
Ma-Gosia