Sposób przygotowania:
Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z budyniem - stale miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło oraz aromat (miałam mandarynkowy ale śmiało można dodać cytrusowy) i dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy na spód ciasta. Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut. Przygotowujemy polewę śmietankowo-mandarynkową: Mandarynki z puszki dokładnie odsączamy i blendujemy na mus – odsączamy z sok. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i całość mieszamy do całkowitego połączenia, aby nie było grudek. Dodajemy mus mandarynkowy i mieszamy. Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Ostygnięty już sernik wkładamy do lodówki na minimum 12h.
mysza75
monikaT83
zbysiowa
misia5
Konczi
Serniczek był cudny, szybciutko zniknął :))
polecam :)