Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Aksamitny sernik z nutą mandarynki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sernik, który zawsze cieszy się powodzeniem. Jest aksamitny, delikatny i sam rozpływa się w ustach... Smak mandarynki idealnie wkomponował się w całość.

Aksamitny sernik z nutą mandarynki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aksamitny sernik z nutą mandarynki

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 3 duże łyżki cukru białego
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej

 

  • Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru białego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 125 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 50 g masła
  • kilka kropli aromatu cytrusowego

 

Sposób przygotowania:

Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serową:  Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z budyniem - stale miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku i po odrobinie śmietany – całość miksujemy na niedużych obrotach. Na koniec dodajemy zimne roztopione wcześnie masło oraz aromat (miałam mandarynkowy ale śmiało można dodać cytrusowy) i dokładnie miksujemy.  Masę serową wylewamy na spód ciasta. Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 45 minut.  Przygotowujemy polewę śmietankowo-mandarynkową: Mandarynki z puszki dokładnie odsączamy i blendujemy na mus – odsączamy z sok. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i całość mieszamy do całkowitego połączenia, aby nie było grudek. Dodajemy mus mandarynkowy i mieszamy. Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku.  Ostygnięty już sernik wkładamy do lodówki na minimum 12h.
Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Etap 1 przygotowane ciasto wykładamy na tortownice
Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Etap 2 z podanych składników przygotowujemy masę serową
Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Etap 3 masę serową przekładamy na spód ciasta
Aksamitny sernik z nutą mandarynki
Etap 4 na upieczone ciasto wykładamy masę śmietankowo-mandarynkową