Sposób przygotowania:
Niebanalna baba wielkanocna
1. Pokroić ciemne ciasto na kawałki, a następnie przy pomocy foremki wyciąć z niego małe kurczaczki lub inny wzór. 2. Ubić białka na delikatną i sztywną pianę i dodaćcukier. Następnie wlać pozostawione żółtka, roztopioną margarynę , obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach.3. Jeśli macie ochotę na tradycyjną babkę dwukolorową - wystarczy podzielić masę na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej kilka kropel aromatu waniliowego. 4. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i posypać grysikiem, ale możecie zastąpić go dowolną sypką przyprawą. W przypadku form silikonowych możecie pominąć ten punkt. 5. Małe kurczaczki ułożyć ciasno przy sobie przez środek blaszki i zalać ciastem. Sporo urośnie w piekarniku, więc nie zalecam zalewania na równi z górną krawędzią. 6. Teraz tylko hop do piekarnika na 40 min przy temperaturze 180C 7. Przerośniętą górę odkroić, wierzch posmarowałć nutellą i posypać kolorową posypką.