Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Niebiańskie ciasto z wisniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie sposob oprzeć się temu ciastu:)

Niebiańskie ciasto z wisniami

Składniki:

Niebiańskie ciasto z wisniami

 

  • Biszkopt różowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyzek cukru
  • 5 łyzek maki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 kisiele wiśniowe bez cukru
  • Biszkopt z 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki wisniowe
  • dzem lub powidła wiśniowe do posmarowania biszkoptu
  • wiśnie z nalewki

 

Sposób przygotowania:

Niebiańskie ciasto z wisniami
Biszkopt różowy: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisielem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt z makiem: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem mak. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Przygotować galaretke wg przepisu na opakowaniu. Przełożenie: biszkopt rozowy+dzem/powidła+biszkopt z makiem+masa+wisnie+galaretka