kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

niemiecki klops z kapustą-:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

niemiecki klops z kapusta włoską- mix narodowości, świetny smak

niemiecki klops z kapustą-:)

Składniki:

niemiecki klops z kapustą-:)

 

  • 600 g mielonego mięsa
  • 10 dag słoniny
  • pół główki włoskiej kapusty
  • 2 jajka
  • łyżka kaszy manny
  • łyżka mąki pszennej
  • mała czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • łyżka kaparów
  • 1 spora poszatkowana cebula
  • 5 łyżek smalcu
  • szczypta kminku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

niemiecki klops z kapustą-:)
cebulkę szklimy na łyżce smalcu, ściągamy z ognia, dodajemy mięso mielone, kapary, odciśniętą bułkę, kminek, paprykę, rozbełtane jajka, odkładając jedną łyżkę- sok z cytryny, mięso mielone, łyżeczkę lub więcej soli, pieprz i mielimy jeszcze raz całość maszynka do mięsa. Z kapusty ściągamy 8 liści, około 20 dag szatkujemy drobno, przesmażamy na smalcu- około 2-3 łyżkach, doprawiamy solą i pieprzem. Na kawałek folii spożywczej wykładamy masę mięsną, rozpłaszczamy na kwadratowy placek długości naczynia żaroodpornego, na środek nakładamy podsmażoną kapustę i zwijamy w wałek, nie w roladę- kapusta ma być w środku-:)
Naczynie grubo smarujemy smalcem, układamy na dnie liście kapusty, wykładamy masę mięsną, smarujemy resztką jajka i kładziemy na górę liście kapusty. Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.