Sposób przygotowania:
niemiecki klops z kapustą-:)
cebulkę szklimy na łyżce smalcu, ściągamy z ognia, dodajemy mięso mielone, kapary, odciśniętą bułkę, kminek, paprykę, rozbełtane jajka, odkładając jedną łyżkę- sok z cytryny, mięso mielone, łyżeczkę lub więcej soli, pieprz i mielimy jeszcze raz całość maszynka do mięsa. Z kapusty ściągamy 8 liści, około 20 dag szatkujemy drobno, przesmażamy na smalcu- około 2-3 łyżkach, doprawiamy solą i pieprzem. Na kawałek folii spożywczej wykładamy masę mięsną, rozpłaszczamy na kwadratowy placek długości naczynia żaroodpornego, na środek nakładamy podsmażoną kapustę i zwijamy w wałek, nie w roladę- kapusta ma być w środku-:)
Naczynie grubo smarujemy smalcem, układamy na dnie liście kapusty, wykładamy masę mięsną, smarujemy resztką jajka i kładziemy na górę liście kapusty. Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Naczynie grubo smarujemy smalcem, układamy na dnie liście kapusty, wykładamy masę mięsną, smarujemy resztką jajka i kładziemy na górę liście kapusty. Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.