jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Niezawodne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pysznie smakują i pięknie zdobią stół, czy choinkę Bożonarodzeniową.

Niezawodne pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niezawodne pierniczki

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 20dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu prawdziwego,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 2 łyżki kakao,
  • ¾ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Lukier:
  • 1 białko,
  • 20-30 dkg cukru pudru,
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Niezawodne pierniczki
CIASTO: Miód podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim margarynę. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder oraz jajka. Składniki mieszamy wlewając do nich połączony miód z margaryną. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty: choinki, gwiazdy, dzwoneczki, koła itp. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C. Po upieczeniu pierniczki studzimy. Ostudzone dekorujemy dowolnie lukrem. Udekorowane rozkładamy jedną warstwą do momentu jak lukier zaschnie. Gotowe. LIKIER: Białko ucieramy z cukrem . Ilość cukru zależy od wielkości białka.Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Niezawodne pierniczki
Na stolnicę przesiewamy make. Dokładamy do niej pozostałe skąłdniki (prócz margaryny i miodu
Niezawodne pierniczki
Mieszamy składniki dodając rozpuszczony miód z margaryną.
Niezawodne pierniczki
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki
Niezawodne pierniczki
Wycięte pierniczki układamy na blaszce i pieczemy. Przestudzone dekorujemy.