Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Nóżki w galarecie

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu

Nóżki w galarecie

Składniki:

Nóżki w galarecie

 

  • 80 dag pręgi wołowej

 

  • mała golonka

 

  • gicz cielęca

 

 

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

  • pęczek natki pietruszki

 

  • kilka listków laurowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Nóżki w galarecie
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obrać. Warzywa dołożyć do mięsa pod koniec gotowania. Dodać listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Wywar wystudzić, wymieszać z białkiem i koncentratem. Dodać kilka kropli soku z cytryny, mieszając, gotować przez ok. 20 minut na małym ogniu. Wywar przecedzić przez gęste sito (najlepiej wyłożone lnianą ściereczka), wymieszać z mięsem i listkami natki. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do formy, wstawić do lodówki.

Tagi:

jajko jajka