reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Obertasy w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sos jest to kolejny nasz rodzinny sposób na wykorzystanie resztek z rosołu- nie wygląda najlepiej,ale za to smakuje pysznie a można go wykorzystać do wielu dań. Obertasy to inaczej na odwrót- tak nazywała te pierogi moja babcia :)

Obertasy w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Obertasy w sosie

 

  • Pierogi

 

 

  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody

 

  • 1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka

 

 

  • Farsz:

 

  • 1 mała lub 1/2 dużej marchewki

 

  • 150 g młodej kapusty białej

 

  • 1 mała pietruszka

 

  • 1/8 selera dużego lub 1/4 małego

 

 

  • 4 łodygi zielonej cebulki

 

  • maggi sól, pieprz do smaku

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • płaska łyżeczka suszonego czosnku

 

 

  • Sos:

 

  • 2 szklanki rosołu

 

  • 1 ugotowany udziec z kurczaka

 

  • 100g serek topiony (bez smakowy)

 

  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Obertasy w sosie
Farsz; Kapustę bardzo drobno szatkujemy- szczególnie drobno kroimy nerwy- będą inaczej twardawe. Marchewkę, pietruszkę, ogórka i seler ścieramy na małych oczkach tarki do warzyw. Przekładamy na patelnię podlewamy olejem i dodaję przyprawę i duszę do miękkości warzyw, Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą i doprawiam pieprzem i czosnkiem. Pierogi- przygotowujemy ciasto Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i będzie odchodziło od ręki. Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi.odchodziło od ręki. Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 4-5 minut. Sos: Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. W wysokim naczyniu miksujemy mięso, serek topiony, rosół tak długo, aż płyn będzie gładki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, zalewamy zimnym płynem,dodajemy wodę z ogórków i zagotowujemy. Posypujemy zieloną cebulką i polewamy pierogi
Obertasy w sosie
Etap 1jeżeli mamy farsz za wilgotny do dodajemy do niego więcej bułki tartej
Obertasy w sosie
Etap 2sos jest uniwersalny i możemy stosować np do makaronu