Sposób przygotowania:
Obertasy w sosie
Farsz; Kapustę bardzo drobno szatkujemy- szczególnie drobno kroimy nerwy- będą inaczej twardawe. Marchewkę, pietruszkę, ogórka i seler ścieramy na małych oczkach tarki do warzyw. Przekładamy na patelnię podlewamy olejem i dodaję przyprawę i duszę do miękkości warzyw, Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą i doprawiam pieprzem i czosnkiem. Pierogi- przygotowujemy ciasto Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i będzie odchodziło od ręki. Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi.odchodziło od ręki. Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 4-5 minut. Sos: Mięso dzielimy na mniejsze kawałki. W wysokim naczyniu miksujemy mięso, serek topiony, rosół tak długo, aż płyn będzie gładki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, zalewamy zimnym płynem,dodajemy wodę z ogórków i zagotowujemy. Posypujemy zieloną cebulką i polewamy pierogi
Alex_M
reanja
dziekuje:) nam bardzo smakuje:)