Sposób przygotowania:
Obiad po polsku
Kotlety rozbić tłuczkiem, ale niezbyt cienko. Oprószyć lekko solą i dość mocno świeżo mielonym pieprzem, odstawić na 30 min.Kapustę grubo posiekać, włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, lubczyk i dusić 3-5 min. - ma być ugotowana, ale chrupka. Doprawić ją solą, octem jabłkowym i ew. jeszcze cukrem, dodać 3/4 posiekanego koperku (reszta do ziemniaków). Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, posypać 1 czubatą łyżeczką mąki i zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody spod kapusty, przelać całość do garnka, zagotować.Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku.Kotlety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto-brązowo na rozgrzanym oleju.Podawać usmażone kotlety z dodatkiem ziemniaków z wody posypanych obficie koperkiem i duszoną kapustą.
elzbieta8960
zewa
wedith1
misia53