Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Obiad po polsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tradycyjny polski zestaw obiadowy.

Obiad po polsku

Składniki:

Obiad po polsku

 

  • 3 kotlety ze schabu wp.środkowego b/k
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku albo innej wędzonki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/4 dużej główki młodej kapusty,
  • kilka/kilkanaście młodych ziemniaków
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

 

Sposób przygotowania:

Obiad po polsku
Kotlety rozbić tłuczkiem, ale niezbyt cienko. Oprószyć lekko solą i dość mocno świeżo mielonym pieprzem, odstawić na 30 min.Kapustę grubo posiekać, włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, lubczyk i dusić 3-5 min. - ma być ugotowana, ale chrupka. Doprawić ją solą, octem jabłkowym i ew. jeszcze cukrem, dodać 3/4 posiekanego koperku (reszta do ziemniaków). Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, posypać 1 czubatą łyżeczką mąki i zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody spod kapusty, przelać całość do garnka, zagotować.Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku.Kotlety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto-brązowo na rozgrzanym oleju.Podawać usmażone kotlety z dodatkiem ziemniaków z wody posypanych obficie koperkiem i duszoną kapustą.