Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Odgrzewane kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski odgrzewane podane z pieczarkami są wilgotne i smaczne.

Odgrzewane kluski na parze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Odgrzewane kluski na parze

 

Sposób przygotowania:

Odgrzewane kluski na parze
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać resztę mąki dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odklejało się od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ostudzone masło i sól. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe kluski i ułożyć na posypanej mąką desce. Gdy kluski zaczną rosnąć wkładać stopniowo na sitko do gotowania na parze, w garnku z gotującą się wodą. Gotować pod przykryciem około 10 minut. W rondelku zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać bazylię i dusić około 10 minut, przyprawić solą przyprawą do zup i pieprzem, wymieszać. Zimne kluski pokroić wzdłuż na 3 części, ułożyć na sitku i podgrzewać nad parą około 4-5 minut. Gorące kluski ułożyć na talerze, wyłożyć pieczarki i od razu podawać.
Odgrzewane kluski na parze
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju
Odgrzewane kluski na parze
Wsypać pokrojone pieczarki i paprykę dusić około 10 minut
Odgrzewane kluski na parze
Zimne kluski pokroić wzdłuż i podgrzać nad gotującą się wodą