Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Odlotowe schabiki

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Pieczony schab po kolderka grzybowo- warzywna i majonezowa chmurka :-)

Odlotowe schabiki

Składniki:

Odlotowe schabiki

 

  • 4 plastry schabu bez kosci, o grubosci ok 1 cm,
  • 200g pieczarek,
  • 2 sredniej wielkości marchewki,
  • 2 sredniej wielkości cebule,
  • kilka lyzek oliwy do smazenia,
  • ok. 5 -7 lekko czubatych lyzek dobrej jakości majonezu, o wyraźnym smaku (light odpada),
  • sól, pieprz, papryka slodka, sos sojowy lub maggie

 

Sposób przygotowania:

Odlotowe schabiki
Porcje miesa delikatnie rozbic pod folia, wystarczy tylko na jednej stronie. Dobrze przyprawic i odstawic na godzine do lodowki. Cebule, marchew i pieczarki obrac. Cebule pokroic w 0,5 cm pólpiórka, pieczarki pokroic w paski, marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mieso, bez potrzeby natłuszczania formy, choc można wyłożyć folie. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, delikatnie solimy i smażymy do zeszklenia. Odcedzamy z nadmiaru tluszczu i układamy cebule na miesie. Na oliwie, na której smażyła się cebula, podsmazamy pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu, ewentualnie dodajemy wiecej tluszczu, podczas smazenia. Pieczarki maja się lekko podsmażyć, zbrązowieć. Grzyby odsaczamy z nadmiaru wody i tluszczu i układamy je na cebuli. Na pieczarkach kładziemy starkowana marchewke, a nastepnie majonez, który można lekko rozsmarowac po bokach, aby marchewka nie wysuszyla sie zanadto podczas pieczenia. Wstawiamy forme z daniem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach, można nieco zwiększyć temperature, pod koniec pieczenia, w celu zrumienienia majonezu.