Sposób przygotowania:
Odlotowe schabiki
Porcje miesa delikatnie rozbic pod folia, wystarczy tylko na jednej stronie. Dobrze przyprawic i odstawic na godzine do lodowki. Cebule, marchew i pieczarki obrac. Cebule pokroic w 0,5 cm pólpiórka, pieczarki pokroic w paski, marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mieso, bez potrzeby natłuszczania formy, choc można wyłożyć folie. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, delikatnie solimy i smażymy do zeszklenia. Odcedzamy z nadmiaru tluszczu i układamy cebule na miesie. Na oliwie, na której smażyła się cebula, podsmazamy pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu, ewentualnie dodajemy wiecej tluszczu, podczas smazenia. Pieczarki maja się lekko podsmażyć, zbrązowieć. Grzyby odsaczamy z nadmiaru wody i tluszczu i układamy je na cebuli. Na pieczarkach kładziemy starkowana marchewke, a nastepnie majonez, który można lekko rozsmarowac po bokach, aby marchewka nie wysuszyla sie zanadto podczas pieczenia. Wstawiamy forme z daniem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach, można nieco zwiększyć temperature, pod koniec pieczenia, w celu zrumienienia majonezu.
kinga
Sarenka
Dzieki Kinius! Zrobie podobne na Swieta, mam juz nowy pomysl w glowie, mam nadzieje, ze zasmakuja moim gosciom. Duzo fotek wrzucilam na forum.
dusia30
luna
Natala1210
Jojo
msewka
iwi69
eli_555
elzbieta8960
Mirka227
5!
elzbieta8960