Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami
Rabarbar - a dokładniej rzewień, gdyż właśnie tak poprawnie nazywa się ta roślina- jest warzywem o azjatyckim rodowodzie. W kuchni ceniony jest za swój kwaskowaty smak. Idealnie prezentuje się zarówno solo, jaki w duecie z innymi owocami- jabłkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szklane naczynie do tarty smarujemy dobrze masłem, układamy na nim po porcjowane na 3-4 cm kawałki łodyżki rabarbaru oraz pokrojone w pół talarki jabłka (ze skórką).
1/2 szklanki wody p[odgrzewamy w garnuszku razem z 1 1/4 szklanką cukru - całość gotujemy aż będzie miała bursztynowy kolor- nie mieszamy, możemy jedynie poruszać patelnią. Gotowy karmel przelewamy na rabarbar.
Masło i 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wylewamy równomiernie na rabarbar.
Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy ok. 15 minut i przekładamy na talerz, odwracając ciasto owocami do góry. Zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szklane naczynie do tarty smarujemy dobrze masłem, układamy na nim po porcjowane na 3-4 cm kawałki łodyżki rabarbaru oraz pokrojone w pół talarki jabłka (ze skórką).
1/2 szklanki wody p[odgrzewamy w garnuszku razem z 1 1/4 szklanką cukru - całość gotujemy aż będzie miała bursztynowy kolor- nie mieszamy, możemy jedynie poruszać patelnią. Gotowy karmel przelewamy na rabarbar.
Masło i 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wylewamy równomiernie na rabarbar.
Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy ok. 15 minut i przekładamy na talerz, odwracając ciasto owocami do góry. Zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!
jaNina
Ewa
Dziękuję :)