Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Rybna ogórkowa :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lubię obie zupy i rybną i ogórkową .A do zrobienia tej zainspirowała mnie rosyjska solianka ( w wersji rybnej ) .Zrobiłam .

Rybna ogórkowa :

Składniki:

Rybna ogórkowa :

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ¼ pora ( biała część )
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 kiszone ogórki ( duże )
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 30 dag filetów ( bez skóry ) białej ryby ( ja użyłam Pangi )
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu rybnego Knorra ( zamiennie może być warzywny jeśli nie ma rybnego )
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie ( lub przyprawa do zup w płynie )
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Rybna ogórkowa :
Obrać warzywa i ziemniaki . Pokroić por w cienkie talarki, ½ marchewki w plasterki , ziemniaki w słupki ( jak na frytki ). Resztę warzyw zostawić w całości. Włożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostkę bulionową , ziele angielskie i liście laurowe .Gotować 30 minut .Ogórki pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na maśle i dodać do zupy . Gotować 15 minut . Wyjąć warzywa które są w dużych kawałkach ( można je użyć do sałatki ). Filety rybne przekroić na kawałki ( tak by było 6-8 kawałków. Zmniejszyć gaz pod zupą i włożyć rybę . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i trzymać na małym gazie 15 minut ( zupa ma tylko delikatnie ,, pyrkać „ ). Doprawić do smaku mielonym pieprzem i maggi w płynie .Rozlać na talerze wkładając na każdy porcje ryby .Posypać natką pietruszki .