Sposób przygotowania:
Ogórkowa z prażonym buraczkiem
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.Przełożyć do garnka, wlać ok. 1 i 1/2 litra świeżo ugotowanego bulionu warzywnego i postawić na ogniu. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy -dodać do ziemniaków. Marchew obrać i pokroić w krążki włożyć do ziemniaków. Trochę posolić ,popieprzyć i gotować do miękkości.Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Masło rozgrzać na patelni z oliwą i dodać połowę odciśniętych pokrojonych ogórków (soku nie wylewać ) chwilę smażyć- dodać do ziemniaków.Do zupy dodać resztę ogórków razem z sokiem i gotować jeszcze ok.15 minut.Na koniec doprawić do smaku solą,pieprzem i dodać posiekany koperek. Buraczki obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę obrać i posiekać .Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić warzywa i prażyć do miękkości .Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na talerz porcję zupy,dodać uprażone warzywa i kleks ze śmietany.