Sposób przygotowania:
Ogórkowa z ryżem i ziemniaczkami
Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy z drobną kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w prążki, seler w kostkę. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy zakipi wsypujemy ryż i gotujemy dalej. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażyć na złoty kolor. Gdy składniki w zupie będą miękkie wrzucamy starte na tarce o drobnych oczkach ogórki. Śmietanę wylewamy do kubeczka, dodajemy mąkę i rozkłócamy na jednolitą masę. Dodajemy trochę wywaru, by się zespoliło i wlewamy do zupy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Na koniec wsypujemy usmażoną cebulę. Smacznego