jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ogórkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Doskonały na śniadanie, kolację lub jako zimna przystawka. Tort doskonale smakuje z chlebem i świeżym masłem. Dobry dodatek stanowi do niego także wędlina.

Ogórkowy torcik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórkowy torcik

 

  • Tortownica 16 cm
  • Składniki:
  • 2 wafle tortowe,
  • 100 g masła,
  • 0,5 kg sera białego,
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Kilka listków świeżej mięty,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 3 ogórki (2 do środka tortu, 1 do dekoracji),
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki)
  • 0,5 szklanki mleka,

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowy torcik
Masło topimy. Dokładamy do pokruszonych wafli i dokładnie mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do chłodu. Między czasie przygotowujemy masę serowo-ogórkową. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy. Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W dalszej kolejności do sera dokładamy żółtka, śmietanę oraz listki mięty. Ponownie miksujemy i doprawiamy. Między czasie 2 ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno. Zmiksowaną masę serową łączymy z białkami i żelatyną. Do całości dokładamy koperek oraz pokrojone ogórki. Mieszamy. Masę wykładamy na waflowy spód. Odkładamy do chłodu by ser stężał. Po wyjęciu tort dekorujemy pokrojonym ogórkiem oraz listkami mięty.
Ogórkowy torcik
Na dno przygotowanej tortownicy wykładamy wafel wymieszany z masłem
Ogórkowy torcik
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego sera.