Sposób przygotowania:
Ogórkowy torcik
Masło topimy. Dokładamy do pokruszonych wafli i dokładnie mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do chłodu. Między czasie przygotowujemy masę serowo-ogórkową. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy. Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W dalszej kolejności do sera dokładamy żółtka, śmietanę oraz listki mięty. Ponownie miksujemy i doprawiamy. Między czasie 2 ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno. Zmiksowaną masę serową łączymy z białkami i żelatyną. Do całości dokładamy koperek oraz pokrojone ogórki. Mieszamy. Masę wykładamy na waflowy spód. Odkładamy do chłodu by ser stężał. Po wyjęciu tort dekorujemy pokrojonym ogórkiem oraz listkami mięty.