bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ogromny pieróg z ciasta francuskiego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pomysł i wykonanie mojej córki. To efekt gdy dzieci sie nudzą sie w deszcz.

Ogromny pieróg z ciasta francuskiego

Składniki:

Ogromny pieróg z ciasta francuskiego

 

  • płat ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki cienko pokrojonej w paseczki
  • papryka pokrojona w paseczki
  • keczup pomidorowy lub pasta pomidorowa gęsta
  • udko wędzone z kurczaka
  • pomidor
  • ser zółty starty
  • oregano
  • bazylia
  • kilka pieczarek
  • jajko

Sposób przygotowania:

Ogromny pieróg z ciasta francuskiego
Piekarnik na 180st. Płat ciasta układamy na papierze do pieczenia. Ciasto smarujemy keczupem lub psta pomdorowa , posypujemy oregano. Na połowei ciasta układamy kawałki szynki, papryki, plasterki pieczarek, kawałki pokrojonego drobno kurczaka, plasterki pomodora i posypujemy wszystko serem, oregano i bazylia. Przykrywamy szczelnie druga strona ciasta i zawijamy brzegi jak na pierogi . Smarujemy ciasto rozklóconym jajkiem z wierzchu i sypiemy oregano. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia ok 20-25 minut.