Sposób przygotowania:
Okoń nilowy z sosem salsa :
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu, sosem salsa ,miodem i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie . Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .Zdjąć rybę z patelni a na tłuszcz wlać trochę marynaty- zagotować.
Śliweczka
msewka
Babciagramolka
I to jest właśnie najpiekniejsze . Okoń nilowy to bardzo duża ryba więć w sprzedaży jest w formie czyściusieńkich płatów - filetów czy jak je tam zwał - nie ma ani jednej ości , skóry - czyste białe miesko .Nie pachnie intensywnie rybą tak jak inne . Dla mnie super jeszcze lepszy od halibuta .
zewa
Babciagramolka
Ja kupuję w dobrym rybnym - w marketach raczej nie ma . Jak się pojawia to kupuję na zapas .Musisz pytać - ja też trafiłam na niego przypadkiem .