Sposób przygotowania:
Omdlały Imam
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej umyte bakłażany. Zmniejszyć ogień i
nie dopuszczając do wrzenia blanszować bakłażany przez 8 minut, odcedzić.
Cebulę zeszklić na
patelni z połową oliwy, następnie dodać czosnek. Wymieszać i dodać
obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niedużym ogniu przez 10
minut.
W tym czasie bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środek.
Powstałe łódeczki układać w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i
dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawić
do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i dość dużą ilością świeżo startej gałki
muszkatołowej.
Połówki bakłażana napełniać farszem, polać resztą oliwy i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
nie dopuszczając do wrzenia blanszować bakłażany przez 8 minut, odcedzić.
Cebulę zeszklić na
patelni z połową oliwy, następnie dodać czosnek. Wymieszać i dodać
obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niedużym ogniu przez 10
minut.
W tym czasie bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć środek.
Powstałe łódeczki układać w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i
dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawić
do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i dość dużą ilością świeżo startej gałki
muszkatołowej.
Połówki bakłażana napełniać farszem, polać resztą oliwy i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut