Sposób przygotowania:
Orientalna jarzynowa
Grzyby mun należy namoczyć na ok. pół godziny. Marchew i seler, obieramy. Kroimy wg uznania, ja lubię pokrojone w słupki. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i kroimy np na pół. Wszystko wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Zalewamy bulionem i gotujemy. Na wrzącą już zupę wrzucamy grzyby mun. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy kiełki fasoli mung, pędy bambusa i posiekany por. Po około 15 minutach dodajemy zahartowaną śmietanę. Dodajemy curry, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kukurydzę obraną z kolby lub taką z puszki. Po 10 minutach zagęszczamy zupę mąką pszenną rozrobioną z zimną wodą. Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy sos sojowy i świeżą posiekaną natkę pietruszki, zamieszamy i możemy podawać.