Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Orientalna jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa jarzynowa w orientalnej odsłonie. Pachnąca i sycąca - polecam!

Orientalna jarzynowa

Składniki:

Orientalna jarzynowa

 

  • 3 niewielkie mlode marchewki
  • garść fasoli szparagowej
  • 1 kolba kukurydzy lub kukurydza konserwowa
  • 2 młode zielone cebulki
  • garść kiełków fasoli mung
  • ok 100g pędów bambusa z puszki
  • 50g suszonych grzybów mun
  • pół czerwonej papryki
  • por (niewielki, biała część)
  • pół selera
  • kilka młodych ziemniaków, ja użyłam 4, bo były duże
  • świeża natka pietruszki
  • 4 łyzki śmietany 18%
  • 2 szklanki drobiowego bulionu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • sol
  • pieprz
  • curry
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Orientalna jarzynowa
Grzyby mun należy namoczyć na ok. pół godziny. Marchew i seler, obieramy. Kroimy wg uznania, ja lubię pokrojone w słupki. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i kroimy np na pół. Wszystko wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Zalewamy bulionem i gotujemy. Na wrzącą już zupę wrzucamy grzyby mun. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy kiełki fasoli mung, pędy bambusa i posiekany por. Po około 15 minutach dodajemy zahartowaną śmietanę. Dodajemy curry, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kukurydzę obraną z kolby lub taką z puszki. Po 10 minutach zagęszczamy zupę mąką pszenną rozrobioną z zimną wodą. Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy sos sojowy i świeżą posiekaną natkę pietruszki, zamieszamy i możemy podawać.

Tagi:

sosy grzyby