2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Orkiszowa szarlotka z makową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna!

Orkiszowa szarlotka z makową bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą

Ciasto :

  • 2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg winnych jabłek (po obraniu)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy

Beza makowa:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą

Ciasto:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą
gotowym ciastem wylepiamy foremkę do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą.

Masa jabłkowa:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą
Masę jabłkową wykładamy na ciasto kruche

Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.

Beza:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą
białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i makiem

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak.

ETAP 4:

Orkiszowa szarlotka z makową bezą
Tak wygląda ciasto z bezą przed pieczeniem w piekarniku.

Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.


Tagi:

szarlotka