Sposób przygotowania:
Orkiszowa szarlotka z owsianą kruszonką
Przygotowanie ciasta: Mąki, cynamon, proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać masło i wszytko razem pociąć nożem, następnie dodać jajka i szybko zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. Umieścić zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i zetrzeć na tarce do warzyw. Wyklepać nim dno oraz boki dużej tortownicy. Zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć do ostudzenia.
Przygotowanie jabłek: W czasie kiedy ciasto jest w zamrażarce możemy przygotować nadzienie z jabłek. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Podzielić na 4 części i kroić na plasterki (grubość 0,5cm). Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny dodać przyprawy i wszytko razem wymieszać.
Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki umieścić w misce i razem wymieszać- rozetrzeć palcami. Przygotowanie końcowe: Na podpieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Smacznego!!! Inspiracja z bloga Food Haven by Misia
Przygotowanie jabłek: W czasie kiedy ciasto jest w zamrażarce możemy przygotować nadzienie z jabłek. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Podzielić na 4 części i kroić na plasterki (grubość 0,5cm). Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny dodać przyprawy i wszytko razem wymieszać.
Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki umieścić w misce i razem wymieszać- rozetrzeć palcami. Przygotowanie końcowe: Na podpieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Smacznego!!! Inspiracja z bloga Food Haven by Misia